<< Nazad

Udruženje "Oskar Vojnič"

Poštovani Posetioče,

Oskar Vojnič je na početku prošlog stoleća proputovao sve kontinente naše planete, posvetivši posebnu pažnju istraživanju svakodnevnog života i običaja raznih naroda. Predmete koji nose uspomene Vojničovih ekspedicija, objavljene knjige i fotografije, u najvećem delu čuva njegov rodni grad, Subotica. Njegova zbirka između ostalih pruža dokaz tome, da je velikog putnika posebno privlačilo upoznavanje ljudi našeg sveta.

Bezgranična je želja za upoznavanjem sveta i savremenog čoveka 21. veka, koji svakodnevno grabi krupnim koracima ka svojim ciljevima i suočava se sa nezamislivom količinom novih informacija. Ali, bez obzira koliko to delovalo kontradiktorno, danas, upravo zbog enormnog tehničkog napretka, čovek najmanje poznaje svoju okolinu, njenu istoriju, način života, običaje i zaostavštinu svojih predaka.

Naše udruženje je nastalo sa težnjom da onima koji su željni upoznavanja zaboravljenih vrednosti i skrivenih dragocenosti, promoviše prirodnu, kulturnu, arhitektonsku, etnološku i istorijsku baštinu naše neposredne okoline. Udruženje, koje nosi ime Oskara Vojniča, svojim budućim aktivnostima želi da, bez odricanja od modernih tekovina, povede znatiželjne na egzotična putovanja, izlete, obilaske, razgovore i druženja u stara vremena. Ovim pozivamo sve Velike Putnike, koji žele otkriti sopstvene kutove rajske i upoznati uzbudljive ljudske zajednice, da nam se pridruže.

 

Dorottya Szilágyi (Doroća Silađi),

predsednik Udruženja građana „Oskar Vojnič”